Влиянието на добавената реалност в дигиталния маркетинг

Добавената реалност в дигиталния маркетнг

Добавената реалност (AR – Augmented Reality) променя начина, по който взаимодействаме със заобикалящата ни среда, засягайки начина по който работим, живеем и дори пазаруваме.

В сравнение с виртуалната реалност (VR – Virtual Reality), която създава един изцяло нов свят като заменя съществуващия, добавената реалност го подобрява чрез иновации. Чрез комбинацията на дигиталния свят с 3D модели, звуци, видеа, анимации, изображения и помощта на изкуствения интелект, заедно с реалния свят, се създава едно персонализирано и подобрено за клиентите изживяване.

Но нека видим как всъщност добавената реалност влияе на ежедневието ни и променя индустриите около нас, нуждите на клиентите и как дигиталния маркетинг предлага решения по иновативен начин.

 

1. В модата и козметиката

Голям проблем в козметичната индустрия е връщането на продукти, тъй като те рядко могат да бъдат препродадени. Намаляването на връщанията е и главната цел за интеграцията на добавената реалност в сферата.

Как всъщност добавената реалност присъства в модата и козметиката и как дигиталният маркетинг позволява едно по-удобно изживяване за клиентите?

 

В модата

В модата, много брандове предпочитат да имплементират 360° преглед на дрехи и обувки. С AR, клиентите могат виртуално да пробват дрехи с помощта на своите смартфони. Технологията съчетава удобството на онлайн пазаруването със сигурността в наличието на продукти.

 

Виртуално тестване на козметика

Подобряване на онлайн преживяването е от съществено значение, когато говорим за иновация в сферата на козметиката. Улеснявайки удобството при пазаруване, платформи като Notino и Sephora предлагат виртуално тестване на грим и козметика. Това позволява на потребителите да изпробват виртуално различни продукти преди да направят покупка.

Те могат да персонализират наситеността на даден продукт, да избират между няколко продукта и да запазват предпочитания вид за бъдеще изцяло виртуално.

Виртуална реалност - козметика

Burberry Beauty, например, съчетава подобрена технология за анализиране на черти на лицето. Проследявайки над 100 точки от лицето на потребителя, приложението сканира и обработва предоставената му информация. Така, тази технология създава персонализирана визия, която най-добре ще изглежда върху него според чертите му.

Garnier използва подобна технология, но за анализиране и избиране на най-добрия цвят на косата за теб. Тази платформа е удобна, тъй като позволява експериментиране с различни цветове от уюта на дома и дава ценни насоки за избора на идеалния нюанс.

 

2. Развлекателният сектор

Добавената реалност трансформира развлекателния сектор, от театър, музика и кино до събития, спорт и телевизия.

С технологията си да предоставя информация за взаимодействие и предпочитания на потребителите, секторът адаптира съдържанието и маркетинговите стратегии към своите аудитории по-ефективно.

 

При концертите

Примери за това са артистите използващи добавена реалност, за да подобрят своите изпълнения на живо. Изпълнители като Лейди Гага използват AR, за да подобрят своите концерти. Това позволява взаимодействие с виртуални елементи, интерактивност и изживявания, които надхвърлят традиционните изпълнения на живо и създават едно различно преживяване.

 

В спорта

Използвайки специални очила, Националната футболна лига (NFL) в Съединените щати, предоставя по време на играта възможност да видите как са се представили отделните играчи, техните тактики и дори можете да върнете определени моменти, докато се наслаждавате на играта на живо.

 

В музеите

Добавената реалност подобрява изживяването в музеите, превръщайки го в увлекателно приключение.

Известни музеи по света, като Лувъра в Париж и Британския музей в Лондон са усвоили тази технология. Използвайки AR, за да предоставят допълнителен контекст, исторически факти или 3D реконструкции, създават експонати, които са по-ангажиращи и информативни.

Виртуална реалност - музеи

 

3. Автомобилната индустрия

В автомобилната индустрия, добавената реалност (AR) променя и улеснява взаимодействието с нашия автомобил. От сервизни центрове до шоуруми, AR предоставя нови възможности за подобряване на производството и задоволяване на нуждите на потребителите.

 

В сервизите

Внедряването на AR система позволява на техниците да носят “smart” очила, докато работят върху превозните средства.
Когато техник погледне конкретна част от автомобила, интелигентните очила показват цифрово наслагване, което предоставя технически подробности, настройки и сервизни инструкции.

Като предоставя незабавен достъп до информация и насоки, AR може да съкрати времето, необходимо за диагностициране и отстраняване на проблеми с автомобила. Ефективните ремонти и диагностика означават по-малко прекарано време на всяко превозно средство, което води до спестяване на разходи за ремонтни услуги, ефективна работа и възможност за повече клиенти.

Виртуална реалност - автомобилни сервизи

 

В помощ на купувачите

Добавената реалност в автомобилната индустрия позволява на потребителите да получават интерактивни инструкции и информация за функциите на превозните средства, без да се налага да четат дълги ръководства.

Вместо да прелистват ръководствата за употреба, могат с един клик в приложението на автомобила си да прегледат нужната им информация.

 

В автобомилните шоуруми

Добавената реалност може да трансформира автомобилните шоуруми, като предлага интерактивно изживяване. Потребителите могат да използват AR, за да визуализират различни цветове за автомобила и персонализиран дизайн.

Технологията позволява и достъп до различни конфигурации и опции, които може да не присъстват физически в шоурума.

 

4. Мебелната индустрия

Технологията за добавена реалност променя начина, по който мебелните компании привличат клиенти. Чрез AR технологията, клиентите могат да разглеждат мебелите от 360° и да ги персонализират според техните изисквания.

С AR, могат да се изпробват различни варианти и да се визуализират как избраните мебели ще се съчетаят със съществуващия интериор, преди да се вземе решение за покупка.

Виртуална реалност - мебели

Приложенията предоставят и възможност за разглеждане на интерактивни каталози. Чрез сканиране на страница със смартфон или таблет клиентите могат да видят 3D модели на продуктите.

Приложенията също така оказват и помощ при сглобяване на части за мебелите. AR може да дава виртуални инструкции върху частите за сглобяване. Това е особено полезно за по-големи мебелни комплекти, показвайки на клиентите в реално време къде отива всяка част.

Нещо повече, с AR хората могат да навигират в големи мебелни шоуруми, като следват виртуални индикатори на своите устройства, които ги водят директно до продуктите, от които се интересуват.

 

5. Хранителната индустрия

Добавената реалност в ресторантите е изразена в менютата. Те предоставят по-добра визия на ястията, което помага на клиентите да вземат по-информирани решения за поръчката си. Тази технология е особено полезна за чужденци, които посещават ресторанти в чужда страна и не са запознали с местната кухня.

Виртуална реалност - ресторанти

Интересна технология са и онлайн игрите, изобретявани от големи компании, с цел интересно прекарано време на автобусни спирки или на опашки в ресторанти.

Pepsi имплементират добавената реалност на автобусна спирка в Лондон, за да направят чакането малко по-интересно.
За най-новата си рекламна кампания Pepsi Max използва добавена реалност, за да превърне стена на автобусна спирка в дигитален прозорец, който показва летящи чинии и атакуващи роботи, които се движат на улицата, пресъздавайки и реални човешки образи, които минават от там.

Виртуална реалност - pepsi

В заключение, добавената реалност играе все по-важна роля в различни сфери от нашето ежедневие, като предлага иновативни начини за взаимодействие със света около нас. С развитието на технологиите, можем да очакваме все по-добри приложения и възможности, които ще променят начина, по който възприемаме и използваме технологията.

За повече съвети от света на маркетинга и полезни съвети, можете да следите блога на Markademics.

Рекламирайте бизнеса си по нов и по-ефективен начин с Маркадемикс

Изпратете ни запитване за работа с нас!